Seizoen van Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart

Seizoen van Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart

Eerste oogst boven water gehaald, bodemcultuurmosselen volgen over enkele weken

Vandaag zijn op de Oosterschelde de eerste touwen met Zeeuwse mosselen boven water gehaald. De mosselen zijn vanaf volgende week overal verkrijgbaar. Deze hangcultuurmosselen zijn de eerste van het nieuwe seizoen, over enkele weken worden de mosselen van de bodemcultuur verwacht. Voor de officiële opening van het hangcultuurseizoen gingen sterrenchef Gert De Mangeleer en radio-dj Sven Ornelis creatief aan de slag met de vers geoogste mosselen. In België, en op steeds meer plaatsen in Nederland ook, wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe hangcultuurmosselen die bekendstaan om hun volle schelpen.

De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn erg populair in België, Zeeland en de Nederlandse kustplaatsen. Mosselkweker Jacco Schot: “Consumenten willen zo vroeg mogelijk mosselen eten, het liefst al op de eerste zonnige dagen.” Hangcultuurmosselen zijn een echt nicheproduct en vertegenwoordigen maar 5% van de totale Nederlandse mosselproductie.

Wel verloopt het kweken van mosselen aan touwen een stuk sneller dan de traditionele Nederlandse techniek van bodemkweek. Hoger in de waterkolom is dan ook meer voedsel aanwezig en groeien de mosselen beter. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar producten onder het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws’ op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde en Grevelingen – zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Nederland telt 9 hangcultuurkwekers die jaarlijks zo’n 2 miljoen kilo mosselen produceren. Ter vergelijking, de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo.

Malse én zilte hangcultuurmosselen
Sterrenchef Gert De Mangeleer is ambassadeur van Zeker Zeeuws en bereidde de eerste hangcultuurmosselen aan boord van de mosselkotter ZZ 4.

“De Zeeuwse mossel is een uniek zilt seizoensproduct waar wij Vlamingen ‘met goesting’ naar uitkijken. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect om met smaken te spelen ook. Vandaag kies ik voor een frisse bereiding met champagne, soja, koriander en combava (de schil van citrusvrucht).”

Ook radio-dj en kookblogger Sven Ornelis was te gast bij de start van het nieuwe hangcultuurseizoen. “Elk jaar is het uitkijken naar de nieuwe mosselen. Ik ben aangenaam verrast door deze Zeeuwse hangcultuurmosselen, zo mals én zilt. Ik kook heel graag met mosselen, ze lenen zich tot makkelijke, lekkere én gezonde gerechten. Ik bereid ze klassiek, op de barbecue of verwerk ze in een heerlijke pasta of salade. En dan samen met vrienden aan tafel: dat is genieten!”

Het hangcultuurseizoen start gemiddeld 4 tot 6 weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur, en loopt van eind mei tot oktober. Het kweken aan touwen bestaat in Nederland iets meer dan 25 jaar. In de jaren negentig begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur, omdat er in Nederland toen mosselschaarste heerste. Na jaren van experimenteren werd het een commercieel succes. In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden daarna in kousen ‘opgesokt’, waarbij ze in 2 jaar uitgroeien tot volwassen mosselen.


Meer informatie:

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Fleur Ouwehand, tel. 0031 70 385 18 02, gsm 0031 6 466 11 099, e-mail info@mosselbureau.nl.

Nederlands Mosselbureau I Dregweg 2 I 4401 LD Yerseke I info@mosselbureau.nl

Yannick Speelmans I RCA I + 32 497 66 08 86 I yannick@rca.be I www.rcapress.be