Persuitnodiging: Opening nieuwe seizoen Zeeuwse bodemcultuurmosselen

Proef de eerste mosselen rauw, traditioneel bereid of als nieuwe zomerse borrelhap

WOENSDAG 5 JULI 2023 • 10.30 – 14.00 UUR • YERSEKE

  • Opvissen nieuwe oogst
  • Introductie van de ‘loaded mossel’, de nieuwe borrelhap van deze zomer ​
  • Mosselman Piet Devriendt bereidt eerste Zeeuwse bodemmosselen

Op 5 juli start het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Het Nederlands Mosselbureau nodigt je uit om de nieuwe oogst van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen mee op te vissen en te proeven. Van rauw in de schelp, rechtstreeks uit de Oosterschelde, als loaded mossel – de nieuwste borrelhap van deze zomer – of traditioneel maar eigentijds bereid door Piet Devriendt, dé mosselman van België, auteur van het kookboek ‘Masterclass Mosselen’ en chef/uitbater van restaurant de Oesterput in Blankenberge.

Loaded mossel

Tijdens de vaartocht op de Oosterschelde lanceert de Zeeuwse mosselsector een nieuwe borrelhap: de loaded mossel, een met gekruide rijst gevulde mossel. Een mini-gerechtje in een mossel dat zijn plek gaat veroveren op de borrelplank en vooral ook jongere consumenten zal aanspreken. Consumentenonderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en Hogeschool Zeeland bevestigen dit. De Turkse-Nederlander Ibrahim Bas, een van de initiators van de Zeeuwse versie van de bekende Turkse Midye Dolma, licht toe waarom de loaded mossel voor een doorbraak kan zorgen. Addy Risseeuw, voorman van de mosselkwekers, praat je verder bij over de laatste ontwikkelingen in de mosselsector. Hij blikt terug op het afgelopen jaar en gaat in op de verwachtingen voor het komend seizoen.

De tien geboden voor mosselen

Terug aan wal bereidt het team van restaurant De Oesterput uit Blankenberge een mossellunch. Chef/uitbater Piet Devriendt en auteur van het kookboek ‘Masterclass Mosselen’ gaat daarbij uitgebreid in op zijn 10 geboden voor mosselen.

Top van de Zeeuws/Nederlandse gastronomie

Naast mosselambassadeur van het eerste uur, voetbalanalist Jan Boskamp, is bij de start van het mosselseizoen de top van de Nederlandse/Zeeuwse gastronomie aanwezig: Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia die de keuken van driesterrenrestaurant InterScaldis in september overdragen aan Jeroen Achtien en zijn vrouw Sanne. Ook mosselambassadeur en topchef Thijs Meliefste van restaurant Meliefste gaat mee de nieuwe oogst opvissen.

PROGRAMMA

 

10.30 uur

- Ontvangst op ponton aan boord YE 100, haven Yerseke (steiger Meerpaalweg)

10.45 uur

- Afvaart naar mosselperceel

- Welkom door Tilly Sintnicolaas, Nederlands Mosselbureau

10.50 uur

- Nieuws uit de mosselsector en verwachtingen nieuwe seizoen door Addy Risseeuw, secretaris Producentenorganisatie Mosselcultuur

- Lancering van de ‘Loaded mossel’, de nieuwe borrelhap van deze zomer

- Toelichting door Turkse-Nederlander Ibrahim Bas, initiator van de Zeeuwse versie van de bekende Turkse Midye Dolma

11.30 uur

- Opvissen van de nieuwe oogst Zeeuwse bodemcultuurmosselen

11.45 uur

- Overhandiging mand met nieuwe oogst

12.00 uur

- Terug in de haven

12.15 uur

- Aankomst bij De Oesterij in Yerseke

12.30 uur

- Mossellunch bereid door het team van De Oesterput uit Blankenberge

- Toelichting door Piet Devriendt, auteur van 'Masterclass Mosselen', over de 10 geboden voor mosselen

14.00 uur

- Voorziene einde

ANTWOORD

Kom je de nieuwe oogst Zeeuwse bodemcultuurmosselen opvissen in Yerseke? Graag een seintje bij Yannick Speelmans van RCA, telefonisch op het nummer 0497 66 08 86 of via mail naar [email protected].