Persuitnodiging: Nederlandse onderzeeër vist eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen op
Officiële start mosselseizoen op 1 augustus

1 augustus 2018
11.00 uur - 14.30 uur
Haven Yerseke, Ankerweg, aan boord van de YE-100
Op woensdag 1 augustus start in Yerseke officieel het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Een Nederlandse onderzeeër zal de nieuwe oogst op spectaculaire wijze boven water halen. Aansluitend kan je de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen proeven, op een unieke locatie op een zandplaat midden in de Oosterschelde.
De Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde en Waddenzee zijn dit jaar vier weken later rijp, vergeleken met het voorgaande seizoen. Een duidelijke reden is er niet, de mossel is en blijft een natuurproduct. De Zeeuwse mosselkwekers en -handelaars zien wel dat de groei goed heeft doorgezet. Hoewel op verschillende plaatsen op beperkte schaal al mosselen worden verkocht, zullen de Nederlandse en Belgische mosselliefhebbers vanaf 1 augustus pas echt van de nieuwe oogst Zeeuwse mosselen kunnen genieten.
Vaar mee en beleef hoe een Nederlandse onderzeeër de eerste Zeeuwse mosselen boven water haalt. Laat je bijpraten over de verwachtingen voor dit seizoen en over de laatste ontwikkelingen in de mosselsector. En… proef de eerste Zeeuwse mosselen midden in de Oosterschelde. Jean sur Mer, de Vlaamse foodtruck met een hart voor de zee, belooft je te verrassen met verschillende mosselbereidingen.
PROGRAMMA
11.00 u
Ontvangst aan boord van de YE 100
11.15 u
Vertrek uit haven
11.30 u
Vaartocht naar mosselpercelen in Oosterschelde.
Welkom door Tilly Sintnicolaas, Nederlands Mosselbureau
Korte uitleg bij belangrijke ontwikkelingen in de mosselsector:
Addy Risseeuw, PO Mosselcultuur over realisatie optimalisatieplan - na 23 jaar herinrichting Nederlandse mosselpercelen
12.00 u
Opvissen nieuwe oogst Zeeuwse bodemcultuurmosselen met Nederlandse onderzeeër en mosselkotter
Voorstellen van de eerste oogst Zeeuwse mosselen 2018, verwachting van het seizoen
12.30 u
Proeverij van de Zeeuwse mosselen op drooggevallen zandplaat in Oosterschelde. Naast mosselen ‘natuur’ trakteert het culinaire team van de Belgische seafoodtrucksensatie je op tal van bereidingen (fingerfood).
14.00 u
Vaartocht terug naar haven Yerseke
14.30 u
Terug in haven, einde programma
Nee, ik ben niet aanwezig maar ontvang graag persbericht met foto
Voor meer informatie kan je Yannick Speelmans van RCA PR contacteren, via mail naar yannick.speelmans@rca.be of telefonisch op het nummer +32 11 590 590.