Nationale mosselweek van start

Niet iedereen weet het, maar de populaire Zeeuwse mosselen zijn pas op hun best vanaf september. Daarom organiseert het Mosselkantoor naar jaarlijkse gewoonte de nationale mosselweek, ditmaal van 23 tot 29 september. Mosselen staan dan centraal in verschillende activiteiten. Zo gaan we op zoek naar de “beste Mossel-hobbykok van België” en zijn er proeverijen op meerdere plaatsen in het land.

De Nationale Mosselweek
Eind september bereiken de mosselen hun beste smaak en vleesgewicht. Het Mosselkantoor vestigt daar nog eens de aandacht op tijdens de Nationale Mosselweek – van 23 tot 29 september:

De Mosselroadshow, met kookdemonstraties en proeverijen, bezoekt de wekelijkse markt van Hasselt, Vilvoorde en Gent waar iedereen gratis lekkere mosselgerechtjes kan proeven en een receptenboekje mee naar huis krijgt;
Na de succesvolle kookwedstrijd van vorig jaar, wordt dit jaar opnieuw op zoek gegaan naar de beste Belgische Mossel-hobbykok. Een professionele jury onder leiding van Johan Engelen bepaalt welke hobbykoks mogen doorstoten naar het finale kookevent op woensdag 25 september in de Miele Kookstudio.

Mosselweetjes
Hoe groeien mosselen?
Volwassen mosselen stoten in het voorjaar en de zomer eitjes en zaadcellen uit. Na een dag ontstaat een larve die een schelpje vormt. Na drie weken zakt deze schelp naar de bodem. Als de mossel 1 cm groot is, wordt ze mosselzaad genoemd. In het voor- en najaar worden deze mosselzaden met korren uit de Waddenzee gevist en uitgezaaid op kweekpercelen. Als ze 3 cm zijn (‘halfwasmosselen’) worden ze verplaatst naar percelen met optimaal voedsel (plantaardig plankton). Na twee jaar zijn ze 5 à 6 cm en geschikt voor consumptie.

Mosselen zijn eiwitbommetjes
Mosselen zitten bomvol eiwitten (even veel of zelfs meer dan in vlees) en zijn lekker slank. Want met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Bovendien behoort het grootste deel ervan tot de categorie van de meervoudige onverzadigde vetzuren en die werken cholesterolverlagend. Daarnaast zijn mosselen rijk aan vitaminen en mineralen als fosfor, ijzer, koper en seleen.

Open mosselen
Wanneer mosselen uit de verpakking komen, kunnen ze een beetje open staan. Hou deze mosselen met de bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, gooi je best meteen weg.

Dichte mosselen
Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak ze voorzichtig open met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een ‘slikmossel’, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Daarom open je ze best niet boven de mosselpan!

Mosselbouillonblokjes
Rauwe mosselen geven kookvocht af dat – zeker als je geurige smaak- makers aan het kookvocht hebt toegevoegd – heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes die je kunt gebruiken in visgerechten en sauzen.

Mosselbier
En dan is er natuurlijk bier; een heel goede partner. Probeer eens een speciaal bier zoals Grimbergen dubbel of abdijbier, zeker als de mosselen ook in dit bier worden gekookt. maar een fris witbiertje of gewoon tapbier past er ook prima bij.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christine Fijnaut, [email protected],
Tel. + 31 (0)6 1993 5009