Skip to Content

Langste Mosseltafel van België serveert mosselen aan 500 Belgen

Startschot voor Nationale Mosselweek (25 september – 1 oktober)

Vanmiddag schoven aan het MAS in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten aan de tafel met een lengte van 150 meter geserveerd. De Zeeuwse mosselsector gaf met dit gesmaakt initiatief de aftrap van de Nationale Mosselweek.

Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen aan het Willemdok op het MAS-eiland. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 150 meter – opgesteld op het Zeelandplein, tijdens het maritieme evenement Water-rAnt. “Met een team van 35 is de uitdagende klus geklaard: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 45 minuten. Dat was even hectisch, want mosselen moeten maar kort garen en we wilden alle 500 porties gelijktijdig serveren ”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Voor het serveren van de mosselen werden vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren. “Daarmee konden we de mosselpotten op een veilige en vlotte manier aan tafel vullen zonder al te veel heen en weer te moeten lopen”, aldus Rob Rameau, de ervaren restaurateur van het Zeeuwse strandrestaurant Our Seaside uit Renesse die maandenlang aan de voorbereiding gewerkt heeft.

De 500 deelnemers waren erg opgetogen over het initiatief. Tijl Geyssens (35 j, Aalst): “Ik ben een Belg en dus ook een echte bourgondiër. Zelf ga ik regelmatig op restaurant en sta ik ook graag achter de kookpotten. Toen ik deze wedstrijd op Facebook zag, twijfelde ik geen seconde. Een korte motivatietekst zorgde ervoor dat mijn partner en ik aan deze Langste Mosseltafel mochten aanschuiven. Een prachtig initiatief op een unieke locatie!”

Nationale Mosselweek

Van 25 september tot 1 oktober staan de Zeeuwse mosselen in de kijker met de Nationale Mosselweek. “En de timing daarvoor is niet toevallig”, vertelt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau, “Vanaf het najaar beginnen de Zeeuwse mosselen immers pas echt te volgroeien en zijn ze op hun best: lekker dik en smaakvol. Het moment dus om de oogst te proeven. Met de Nationale Mosselweek reiken we bovendien inspirerende recepten aan – van een klassieke mosselpot tot een spannende mosselpaella. Voor de Zeeuwse mosselsector is België trouwens het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie - die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt - gaat naar België.”

Op de website www.mosselweek.be vind je handige ‘tips & tricks’ om mosselen te bereiden. Bovendien kan je ook deelnemen aan een online wedstrijd als je een foto instuurt van jouw gezellige mosseltafel. De hoofdprijs is uit een mosseldiner voor 8 personen, klaargemaakt door een chef-kok aan huis.

Persinfo

Yannick Speelmans RCA PR

0497/660886

yannick.speelmans@rca.be