Skip to Content
Johan Boskamp schuift met meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België aan

Johan Boskamp schuift met meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België aan

Vanmiddag zaten Johan Boskamp en Sven Ornelis samen met meer dan 400 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan een tafel van 175 meter. Eregasten waren Johan Boskamp en Sven Ornelis. Boskamp was helemaal in zijn element:  “Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans."

Story image

Met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd net geen record gebroken. Het herfstachtige weer zorgde voor een mindere opkomst dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan, toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel.

Met dit initiatief luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 175 meter – opgesteld. “Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Voor het serveren van de mosselen zijn vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

Belg eet gemiddeld 5 kilo mosselen
“De timing van de Langste Mosseltafel is niet toevallig”, vertelt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is."

Voor de Zeeuwse mosselsector is België trouwens het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

Goed doel
Deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2500 euro op voor Distinguished Gentleman's Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma's.

Persinfo
RCA I Yannick Speelmans I 0497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be