Johan Boskamp geeft startschot Zeeuws mosselseizoen 2019

MOSSELKARAVAAN VERTREKT MET EERSTE OOGST NAAR BELGIË

Met het vertrek van de mosselkaravaan is vandaag in het Zeeuwse Yerseke het nieuwe seizoen van de bodemcultuurmosselen gestart. Voetbalanalist én mosselliefhebber Johan Boskamp gaf het startschot. Een lange stoet van meer dan 40 vrachtwagens en bestelbusjes reed vanuit de vissersplaats naar klanten in België en Nederland. Een traditie is daarmee in ere hersteld.

Primeur
Het uitrijden van de karavaan illustreert het primeurkarakter van de mossel. Na de voortplanting in het voorjaar zijn de mosselen aan het begin van de zomer weer aangesterkt en kunnen ze geoogst worden. Precies in deze periode vinden mosselen gretig aftrek. Vooral in België, waar de meeste mosselliefhebbers zijn, maar ook in Nederland. De eerste week van het seizoen is goed voor zo’n 2 miljoen kilo zeevruchten, de startdag voor 500.000 kilo.

Mosselliefhebber Johan Boskamp
Johan Boskamp, oud-voetballer, tv-analist en bourgondiër is als ‘Belgische Hollander’ een groot mosselfan. Hij gaf vandaag dan ook graag het startschot voor de mosselkaravaan. “Ik kan enorm genieten van mosselen. Ik kijk altijd reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. Het liefst heb ik de mosselen gewoon puur natuur, met een sausje. Ik eet zo een hele pan weg.”

Waddenzee
Vanmorgen kreeg Boskamp een mand met de eerste Zeeuwse mosselen overhandigd, door mosselkweker Adrie Saaman van de YE110. De mosselen kwamen van de Waddenzee; op de Oosterschelde hebben de mosselkwekers nog te maken met de gevolgen van de heftige bloei van de schuimalg (ook wel mei-sop genaamd). “De aanvoer van de percelen in de Oosterschelde zal wat later goed op gang komen. Het seizoen start vooral met mosselen uit het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee. De mosselen hebben een mooi visgewicht en zijn van uitstekende kwaliteit”, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers.

Lange mosseltafels
De start van het seizoen is in het Zeeuwse mosselhart Yerseke altijd reden voor een feestje. Mosselfans uit België en Nederland genoten van de eerste nieuwe mosselen aan lange mosseltafels aan de rand van de Oosterschelde. Zeeuwse chefs bereidden de mosselen in een gazpacho met gemarineerde komkommer en watermeloen. Daarnaast konden de aanwezigen ook genieten van een mosselpan met zeekraal en lamsoor.

Meer informatie:
Contacteer Yannick Speelmans van RCA, telefonisch op het nummer +32 497 66 08 86 of via mail naar [email protected] of het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Fleur Ouwehand, tel. 0031 70 385 18 02, gsm 0031 6 466 11 099, e-mail [email protected].

Nederlands Mosselbureau I Dregweg 2 I 4401 LD Yerseke I [email protected]

Over Zeeuwse mosselen
De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan via de Nederlandse Mosselveiling naar het Zeeuwse Yerseke, waar de mosselen op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde spoelen en vervolgens in een van de Zeeuwse mosselbedrijven verder worden verwerkt en verpakt.

De Zeeuwse mossel – het iconische product van Zeeland – vindt zijn grootste schare liefhebbers in België. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening; het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend.