Jan de mosselman geeft startschot Zeeuws mosselseizoen 2020

Jan de mosselman geeft startschot Zeeuws mosselseizoen 2020

ZEEUWSE MOSSELKARAVAAN VERTREKT MET EERSTE OOGST NAAR BELGIË

De mosselman die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat, heeft vandaag op spectaculaire wijze het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Nadat vanaf de YE100 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater was gehaald, gaf de tot leven gekomen ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Johan Boskamp en radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan. Een lange stoet vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok hierop in colonne uit Yerseke naar klanten in Nederland en België.

Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar door zeer goed gevulde, maar wel minder grote mosselschelpen. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 300 gram mosselvlees. Dat is gewoon top,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw. Hij gaf wel ook uiting aan zorgen. “Door de massale sterfte van (jonge) mosselen in mei 2019 door schuimalg in de Oosterschelde, is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan.”

Bourgondiër en mosselliefhebber Johan Boskamp liet zich de eerste bodemmosselen van 2020 alvast goed smaken. “Dat heerlijke zilte van mosselen, daar geniet ik enorm van, die smaak is echt werelds.

Mosselen verhogen staycation-gevoel
Belgen en trouwens ook steeds meer Nederlanders kijken reikhalzend uit naar de primeur van de eerste Zeeuwse bodemmosselen. Mosselen eten geeft velen een echt vakantiegevoel. Met de velen onder ons die dit jaar kiezen voor een staycation, verwacht de sector dat Zeeuwse mosselen op de terrassen en bij de mensen thuis gretig verorberd zullen worden.

Van sterrengerecht tot mosselpan
Bij de start van het seizoen 2020 werden de eerste bodemmosselen ter plekke bereid door Thijs Meliefste, chef van het gelijknamige restaurant. Als een van de topchefs uit de streek werkt Meliefste in zijn keuken voornamelijk met Zeeuwse streekproducten. Mosselen behoren tot zijn favorieten. Geassisteerd door de wouldbechef.be Sven Ornelis presenteerde hij een bijzondere mosselceviche. Toch ziet Meliefste mosselen vooral als comfortfood. “Zo’n mosselpot vol mosselen, waarbij je terwijl je de schelpjes leegmaakt met vrienden gezellig praat over van alles en nog wat. Alles komt voor mij op zo’n moment bij elkaar.

Meer jongeren aan de mossel
De ambitie van de mosselsector is om vanaf dit seizoen ook veel meer jongeren aan de mosselen te krijgen. De sector gaat structureel werk maken van het verjongen van de kopersgroep. Samen met de Good Fish Foundation (bekend van de VISwijzer) presenteert het mosselen bij 25- tot 35-jarigen als gemaksproduct en hoogwaardige eiwitbron, met een hele lage ecologische voetafdruk.

Yerseke verwelkomt toeristen op Mosselboulevard
Deze zomer heet Yerseke toeristen voor het eerst welkom op de Mosselboulevard. Tot en met 30 september is door het hele visserdorp van alles te zien en te doen rondom de mossel, met op elke woensdag speciale activiteiten voor jong en oud. Rondvaarten, rondleidingen en natuurlijk zelf op een van de vele terrassen mosselen eten kan op de Mosselboulevard de hele week.

Voor meer info:
Nederlands Mosselbureau I Tilly Sintnicolaas I Tel. +31 6 46 61 10 99 I info@mosselbureau.nl I mosselen.nl
RCA I Yannick Speelmans I Tel. +32 497 66 08 86 I yannick@rca.be I www.rcapress.be