Hoera, ze zijn er weer: Zeeuwse mosselseizoen officieel gestart
Mosselsector investeert in duurzame uitbreiding kweek
Yerseke, 6 juli 2022 – Geen ‘gewone’ start van het mosselseizoen, in Yerseke aan de Oosterschelde vandaag. Met een ‘Ode aan de Mossel’ werd de nieuwe oogst van de Zeeuwse bodemcultuur officieel gepresenteerd, en mosselambassadeur Johan Boskamp mocht zijn tanden zetten in de eerste ‘Zeeuwse Mosselburger’. Intussen kondigt de sector forse investeringen aan in de verduurzaming van de kweek.
Elk jaar is het voor de liefhebbers likkebaardend uitkijken naar de eerste bodemcultuurmosselen uit Yerseke, de officiële start van het mosselseizoen. En zij zullen ook nu weer niet ontgoocheld worden. De Zeeuwse kwekers zijn erg te spreken over de kwaliteit die zij op dit moment zien. “De mosselen zijn goed gevuld en mooi op kleur, wij meten vleespercentages van 27 procent.”, aldus mosselkweker Marinus Padmos uit Bruinisse.
Belgische ode aan de Mossel
De feestelijke start van het seizoen werd opgeluisterd door een creatieve Ode aan de Mossel door de Belgische street-artist Denis Meyers uit Brussel. Zijn kunstwerk, aangebracht op een vlaggendoek, werd als symbolische start van het seizoen in de nok gehesen. Denis Meyers: “Ik ben zelf verzot op mosselen. Mosselen eten zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Voor mij is het dus een eer een ode aan de mosselpot te mogen maken. Overigens wist ik niet dat wij Belgen zoveel meer mosselen eten dan de Nederlanders.”
Johan Boskamp proeft eerste Mosselburger
Het is dan ook om de afzet in Nederland nog wat op te krikken, dat de eerste Zeeuwse Mosselburger werd ontwikkeld door fotograaf/kunstenaar Rem van den Bosch en chef Tim Sinke. “Werelds!”, weet mosselambassadeur Johan Boskamp nog net uit te brengen bij de eerste hap. “Het duurzame mosselvlees is lekker, gezond en komt van heel dichtbij. Een perfect verantwoord alternatief voor vlees in de eiwittransitie die wij graag willen bereiken”, vindt Margreet van Vilsteren van milieuorganisatie Good Fish.
Kwekers tevreden, maar afwachtend
Voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw keek terug op een goed vorig seizoen. “Het totale volume van seizoen 2021-2022 was met bijna 34 miljoen kg en gemiddeld 2 euro per kg voor de kwekers niet slecht”. Voor het nieuwe seizoen wordt gehoopt op een vergelijkbaar volume. “De stormen van februari 2022 (Dudley, Eunice en Franklin) kunnen nog een nadelig effect hebben op het komende seizoen, maar misschien nog meer op het seizoen 2023. Veel hangt nu af van de groei die vanaf nu tot eind september plaatsvindt” aldus Risseeuw.
Sector verduurzaamt
De kwekers zullen het nodig hebben, want de mosselsector gaat fors investeren in duurzaamheid. In 2008 werd met de overheid en natuurorganisaties afgesproken om stap voor stap méér zaad met de invanginstallaties te winnen en minder zaad van de bodem op te vissen. In 2022 wordt de stap gezet naar 50 procent. Dat betekent dat minimaal 20 miljoen kg mosselzaad éxtra van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) moet komen vanaf 2023. Kwekers moeten daarom stevig investeren in materialen en innovatie. Omdat uitbreiding in de Oosterschelde en Waddenzee niet mogelijk is, wordt de komende jaren een proefproject in de Voordelta opgezet.
Voor meer info
Nederlands Mosselbureau I Tilly Sintnicolaas I Tel. +31 6 46 61 10 99 I info@mosselbureau.nl I mosselen.nl
RCA I Yannick Speelmans I Tel. +32 497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be