Geoogst: eerste sokken Zeeuwse hangcultuurmosselen

Kwekers zien hun productie voortaan officieel erkend als biologisch

In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout vandaag de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n 4 tot 5 weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad”, legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.

Eerste hangcultuurmosselen geoogst Bruinisse
Eerste hangcultuurmosselen geoogst Bruinisse

Het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie benadrukt nog eens dat mosselen puur natuur zijn. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur, die dus 95% van het totale areaal vertegenwoordigt, start dit jaar op 1 juli.

De kwekers vieren normaal gezien altijd de oogst van de eerste hangcultuurmosselen. Niet zo dit jaar door de coronamaatregelen, maar dat neemt niet weg dat de hangcultuurkwekers vol vertrouwen aan het seizoen beginnen. “Het is voor de mosselsector een opsteker dat vanaf 1 juni in Nederland, en vermoedelijk een week later in België, de restaurants en terrassen gefaseerd opengaan”, aldus Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers. De verwachting is dat vele liefhebbers aan de Zeeuwse kust en in België uitkijken naar de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen.

100% biologisch
Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft met ingang van dit seizoen het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie. De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch – gezond voor mens en natuur dus.

De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun duurzame kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen, moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan o.a. volgende eisen:
- Het gebied waar de mosselen groeien, moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn;
- Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Bij hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water, via de stroming, vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien ze in 2 jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in die tussentijd hun voedsel (algen) uit het water.

Streekkeurmerk
Alleen in Zeeland, in de Oosterschelde en op de Grevelingen zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers (9 leden) brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws’ op de markt (100% regionale herkomst). Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen; de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks circa 50 miljoen kilo.

Zeeuwse topchef Syrco Bakker
Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrcro Bakker die verbonden is aan het Zeker Zeeuws streekkeurmerk.

Voor meer informatie over het biologische certificaat kijk op: https://www.skal.nl/certificeren/aquacultuur/mosselen-en-oesters-1/mosselen-en-oesters

Tekst en video worden ook via Belga verspreid.

Voor meer info:
Nederlands Mosselbureau I Tilly Sintnicolaas I Tel. +31 6 46 61 10 99 I info@mosselbureau.nl I mosselen.nl
RCA I Sarah Coppens I Tel. +32 497 45 13 10 I sarah.coppens@rca.be I www.rcapress.be