Eerste Zeeuwse mosselen uit het water gelicht

Kwekers zijn enthousiast over de nieuwe oogst van hangcultuurmosselen

Met het lichten van de touwen in de Oosterschelde, ter hoogte van Neeltje Jans, is vanmiddag het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen officieel gestart. De kwekers keurden enthousiast de nieuwe oogst. “Het seizoen laat al vroeg een goede kwaliteit zien, op alle locaties. We meten vleespercentages van 30% en meer”, aldus mosselkweker Jacco Schot. The Messy Chef Jelle Beeckman en eregast Sven Ornelis proefden in primeur de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Heerlijk! Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar het mosselseizoen. Het betekent dat de zomer gaat beginnen.”

"The Messy Chef" Jelle Beeckman & "De Would Be Chef" Sven Ornelis
"The Messy Chef" Jelle Beeckman & "De Would Be Chef" Sven Ornelis

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn weliswaar een nicheproduct, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat traditioneel nog een paar weken op zich wachten. Dat komt omdat de lager in het water gelegen mosselen meer tijd nodig hebben om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Op de mosselkotter, na het ophalen van de nieuwe oogst, bracht mosselambassadeur Sven Ornelis alvast een originele ode aan de Zeeuwse hangcultuurmossel. ‘The Messy Chef’ Jelle Beeckman bereidde aan de kade een verrassend mosselgerechtje met de verse oogst: mosselen met vadouvan-jus, olie van lente-ui, witte asperges van de green egg, verse kruiden en daarbij een stukje geroosterd zuurdesembrood.

“Zelf ben ik een grote liefhebber van kruidige mosselgerechten. Maar met dit natuurproduct kan je eigenlijk alle kanten op, zo gemakkelijk én veelzijdig klaar te maken. Het vocht dat vrijkomt van gekookte mosselen is trouwens één van de lekkerste bouillons die je kan krijgen. Dus, vries gerust in om later te gebruiken als basis voor een vissaus bijvoorbeeld.” - Jelle Beeckman

BIO-gecertificeerd eiwit met laagste voedselafdruk
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten ze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk Zeker Zeeuws
De coronacrisis heeft gezorgd voor een hernieuwde interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.

Voor meer info
Nederlands Mosselbureau I Tilly Sintnicolaas I Tel. +31 6 46 61 10 99 I [email protected]I mosselen.nl
RCA I Yannick Speelmans I Tel. +32 497 66 08 86 ​ I [email protected] I www.rcapress.be