De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn geoogst

Een week later door het mindere voorjaar maar uitstekende kwaliteit

Mosselfans hebben er een week langer op moeten wachten dan gewoonlijk, maar dat geduld wordt beloond. De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen die vandaag (8 juni, nvdr) werden opgevist, hebben een mooi vleespercentage. “Wonderlijk wat een paar dagen zon doet, de schelpen zijn goed gevuld”, aldus kweker Jan Bout in Bruinisse, aan de noordkant van de Oosterschelde. Intussen is de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen overal in België verkrijgbaar. Op de bodemcultuur is het nog wachten tot 5 juli.

Avant-première

De oogst van de hangcultuurmosselen luidt traditioneel het nieuwe mosselseizoen in. Het mindere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen, maar nu zijn ze er dus. De Zeeuwse hangcultuur is goed voor 5% van de totale Nederlandse mosselproductie. Door de kweek aan touwen boven in het water groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen. Zonlicht zorgt voor een goed voedselaanbod van algen. De bodemcultuur heeft nog een paar weken nodig, het Nederlands Mosselbureau voorziet 5 juli als startdatum.

Zomers gerechtje van mosselambassadeur Sven Ornelis

Met de eerste opgeviste hangcultuurmosselen bereidde mosselambassadeur Sven Ornelis een zomers gerechtje. “Als de eerste mosselen zich aandienen, weten wij in België dat de zomer begint”, glimlacht Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst. “Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker. Voor dit zonnige gerechtje heb ik me laten inspireren door de Spaanse keuken. Met een beetje chorizo en peterselie komen deze smaakvolle schelpdieren helemaal tot hun recht.”

BIO-gecertificeerd eiwit met laagste voedselafdruk

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten ze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk Zeker Zeeuws

Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.


Hangcultuurmosselen met chorizo door Sven Ornelis

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo Hangcultuurmosselen
  • 400 gram Kerstomaatjes (verschillende kleuren)
  • 2 teentjes Look
  • Handje Bladpeterselie
  • Handje Dragon
  • 50 gram Chorizo de bellota
  • Handje Lamsoor
  • Handje Zeekraal
  • Goede scheut Olijfolie
  • 10 cl Noilly prat
  • Halve Citroen
  • 100 gram Oude Brokkelkaas
  • 50 ml Dragonazijn
  • Handje groene kruiden: Basilicum, tijm & rozemarijn

Bereiding

  1. Maak een pistou van tomaat door de cherrytomaatjes te verdelen in 4 en doe dit in een pot of ijzeren mengkom.
  2. Snij de look fijn in plakjes.
  3. Snij een fijne Brunoise van chorizo.
  4. Voeg dit alles toe aan de tomaten.
  5. Breng op smaak met Fleur de sel, grove peper, dragonazijn en citroensap.
  6. Breng de olijfolie met de groene kruiden naar een kookpunt van 115° graden op smaak
  7. En giet deze over de pistou van tomaat, look en chorizo.
  8. Laat trekken en afkoelen.
  9. Verhit een wokpan en voeg de mosselen toe.
  10. Blus meteen af met Noilly prat, citroensap, beetje peper.
  11. Voeg een stevige pollepel pistou toe aan de massa en wok kort tot de mosselen beginnen te openen.
  12. Wanneer de mosselen zo goed als open zijn voeg je de lamsoor en zeekraal toe.
  13. Verhit nog kort tot de mosseltjes gaar zijn. Dit vraagt een zeer korte gaar tijd.
  14. Voeg de grof gehakte bladpeterselie en dragon toe.
  15. Schik op het bord. En werk af met de zeste van citroen en een klein handje, fijne oude brokkelkaas.

 

Voor meer info

Nederlands Mosselbureau I Tilly Sintnicolaas I Tel. +31 6 46 61 10 99 I [email protected] I mosselen.nl
RCA I Eveline Vanhoutteghem I Tel. +32 483 890 424 I [email protected] I www.rcapress.be